top of page
Van verdedigingswerk naar ontmoetingsplek

Het forteiland in Hoofddorp heeft tussen 2018 en 2020 een grootschalige renovatie ondergaan. Met de renovatie en herbestemming is het forteiland door Stichting Fort van Hoofddorp gered van het verval en getransformeerd tot een unieke ontmoetingsplek met ruimte voor horeca, culturele én educatieve activiteiten.

 

Het monument is onder leiding van Serge Schoemaker Archtiects vakkundig verduurzaamd en gemoderniseerd met behoud van de historische details en unieke atmosfeer. Het pand is voorzien van vloerverwarming en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, dat gebruik maakt van de originele ventilatiekanalen. Dankzij de renovatie komt het fortgebouw beter uit de verf dan ooit: de verweerde betonwanden staan in fraai contrast met de gerenoveerde deuren en luiken, evenals de nieuwe, hedendaagse elementen. De renovatie werd bekroond met de NRP Gulden Feniks, dé renovatieprijs van Nederland, en de Pieter van Vollenhovenprijs.

De herbestemming van het forteiland in Hoofddorp werd mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Holland en een subsidie van de Gemeente Haarlemmermeer. Verder kreeg het project financiële steun van het Rabobank Coöperatiefonds, het BPD Cultuurfonds, het VSBfonds, Stichting Zabawas, de JC Ruigrok Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Ars Donandi Russel-ter Brugge Fonds, het Stichting Elise Mathilde Fonds en de PW Janssen's Friesche Stichting.

Wilt u meer weten over de renovatie en herbestemming? Bestel dan het boek 'Strategische Interventies' (2021) van uitgeverij The Architecture Observer, waarin het ontwerp en de renovatie uitgebreid worden beschreven. Stuur  een mail naar via info@fortvanhoofddorp.nl en voor €25,- krijgt u dit beeldrijke boek thuisgestuurd.

Boekrecentie: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=50754

5e6db29d-cb19-4f82-8a5a-762b89ce9a85.jpg

Foto's bouwplaats (2018-2020): Kees van der Veer

Logos3.jpg
logo-corporate.jpg
_.png
bottom of page